Forskellen på jobplankurser og 6 ugers jobrettet kursus

Vidste du at Jobplankurser og 6 ugers jobrettet uddannelse ikke er det samme? Læs med i denne korte guide, og bliv klogere på emnet!

Du har måske stødt på de to begreber Jobplankurser og jobrettet kursus, og tænkt: Er de det samme?

Og det er de faktisk ikke.

...Men hvad er forskellen så?

Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på i denne korte guide!


Forskellen på jobplan kurser og 6 ugers jobrettet kursus

Selvom begge handler om at opkvalificere dig som ledig, er der en væsentlig forskel på de to, som du skal vide til, da det har indflydelse på, hvordan du søger om finansiering af kurset eller uddannelsen.

Jobplan kurser

Modsat 6 ugers jobrettet uddannelse, er jobplankurser ikke din ret, men noget du kan søge om gennem jobcentret. Det er en del af din jobplan, som skal sikre din vej til arbejdsmarkedet, og er noget jobcentret bevilger.

Med et jobplankursus skal der være en konkret plan for, hvordan du med kurset kommer ind på arbejdsmarkedet, og bevisbyrden er derfor væsentlig større, end på jobrettet kursus.

Du søger et jobplankursus ved at kontakte dit jobcenter , og snakke med din sagsbehandler. Du skal argumentere for, hvorfor kurset er relevant for dig, og hvordan den vil forbedre dine muligheder for at få et job efterfølgende. 

Hvis jobcentret gerne vil bevilge dig kurset, skal du have udarbejdet en købskontrakt/betalingstilsagn af din jobkonsulent, som så skal sendes til kursusudbyderen. 

Jobrettet kursus

Jobrettet kursus er en del af et jobrettet 6-ugers forløb. Den er din ret som dagpengemodtager tilmeldt en a-kasse.

Du søger jobrettet kursus ved at udfylde AR-273 igennem din a-kasse, som så . Du søger jobrettet kursus gennem den naitonale positivliste over kurser, der er mangel på jobs eller som i den snarlige fremtid vil have mangel på arbejdskraft.

Nej. Jobrettet kursus er en del af 6-ugers forløbet, og er din ret som dagpengemodtager tilmeldt en a-kasse. 

Et jobplankursus er omvendt ikke din ret, men er noget du kan søge om hos jobcentret. Jobcentret bevilger kurser ud fra din jobplan. Ved et jobplankursus har du langt mere bevisførelse, end ved et jobrettet kursus (6-ugers uddannelse). Der skal være en konkret plan for, hvordan det valgte kursus får dig i job.

Så her skal du ikke udylde nogen blanket, men i stedet tage en snak med din sagsbehandler og argumentere for, hvorfor kurset er relevant for netop dig, samt hvordan det vil forbedre dine jobmuligheder. Hvis jobcentret gerne vil bevilge dig kurset, skal du have udarbejdet en købskontrakt/betalingstilsagn af din jobkonsulent, som så skal sendes til kursusudbyderen. 

Har du brug for mere hjælp?

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i alle regler der gælder for dig som ledig. Derfor har vi skrevet en række artikler, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i ledighedsjunglen.

Læs f.eks.:

- Positivlisten: Den ultimative guide

- Guide: Dine rettigheder som ledig i 2023

Guide: Forskellen på den nationale og regionale positivliste

Guide: Sådan tager du en kursus i en nærliggende region

Det er altid en god idé at kontakte enten din a-kasse eller dit jobcenter for mere hjælp. Som ledig har du nemlig gode muligheder for at få et opkvalificerende kursus, som kan være lige præcis dét du mangler, for at komme i job. Men mens mulighederne er gode, er reglerne også mange. 


Reglerne varierer fra situation til situation, afhængig af din uddannelse, alder, ledighedstid mm. Derfor anbefaler vi at du tager kontakt til din a-kasse eller dit jobcenter for at høre mere om dine muligheder som ledig.


Annoncer